Lapte de migdale – proprietăți, contraindicații, rețete

lapte de migdale

Ce este laptele de migdale? 

Laptele de migdale este un tip de lapte vegetal, servit de oameni din diferite motive: fie că sunt intoleranți la lactoză, fie că vor să înlocuiască laptele de origine animale, ori pentru că vor să devină vegani, din ce în ce mai mulți oameni aleg acest produs. Laptele de migdale are o serie de proprietăți benefice pentru orice tip de organism, însă înainte de înlocuirea propriu-zisă a laptelui anlimal, trebuie luate în considerare anumite aspecte.  

Prunus dulcis sau migdalul este pomul fructifer care produce migdalele. Ele nu cresc la noi în țară, așa că orice migdale pe care le consumăm vin din străinătate. Migdalele sunt bogate în antioxidanți, vitamina E, slabe în carbohidrați, dar concentrate în grăsimi sănătoase. Sunt cunoscute pentru nutrienții sănătoși pe care îi aduc în corpul uman, iar piața începe să ofere din ce în ce mai multe variante de consum: lapte de migdale, ulei de migdale, unt de migdale etc. Astăzi vom discuta despre câteva dintre aspectele pozitive și negative ale laptelui de migdale, însă vă vom prezenta și modul de preparare acasă, alături de câteva rețete.  

Beneficii 

  1. Este lipsit de lactoză 

Nu conține deloc lactoză si este ușor digerabil. 

  1. Conține grăsimi sănătoase 

Conține grăsimi sănătoase. Oamenii aleg de obicei laptele de migdale din acest considerent – laptele de origine animală este bogat în grăsimi nesănătoase, aspect ce poate dăuna sănătății. 

  1. Nu conține mulți carbohidrați și nici zahăr 

Laptele de migdale poate fi alegerea perfectă pentru persoanele care suferă de diabet, pentru că nu conține mulți carbohidrați sau orice formă de zahăr. 

  1. Poate ajuta în lupta cu kilogramele 

Deși nu conține la fel de mulți nutrienți ca laptele de vacă, laptele de migdale conține totuși aproape la fel de multe substanțe benefice pentru organism. Este mult mai puțin caloric decât cel de vacă, astfel poate ajuta oamenii care își doresc să slăbească. 

  1. Conține magneziu 

Magneziul stocat în migdale poate ajuta persoanele cu un deficit în acest sens. 

  1. Conține antioxidanți 

Antoxidanții din laptele de migdale poat îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular. 

  1. Laptele de pe piață are adăugat substanțe necesare corpului 

Deși nu este bogat în vitamine precum A și D, pe piață, găsiți câteva variante de lapte de migdale căruia i s-au adăugat aceste vitamine și chiar și calciu.  

  1. Gustul 

Gustul este unul specific și motivul pentru care unele persoane aleg să consume lapte de migdale. Deși foarte diferit de cel animal, laptele de migdale are un gust specific, nemaiîntâlnit la altă băutură. 

Riscuri 

  1. Poate conține zahăr 

Laptele de migdale de pe piață poate conține zahăr adăugat și alți aditivi. Este foarte important ca atunci când îl alegeți să vă uitați la posibilii îndulcitori de pe etichetă. 

  1. Scăzut în proteine 

Laptele de migdale, față de celelalte tipuri de lapte vegetal, este mult mai puțin bogat în proteine. Nu este recomandat  ca singur înlocuitor al laptelui de origine animală, mai ales pentru cei care consumă multă energie prin sport sau alte activități fizice intense.  

  1. Poate conține caragenan 

Alegerea laptelui de migdale trebuie să fie foarte bine cântărită, căci multe brand-uri de lapte de migdale introduc în conținut substanța numită „caragenan”, care are efecte grave asupra corpului uman. Afectează sistemul digestiv, reprezentând un pericol chiar și pentru rinichi. 

  1. Dintre lapte de migdale și migdale simple, alegem migdalele simple 

În comparație cu o porție de migdale simple, laptele de migdale pierde din proprietățile fructelor prin procesul la care este supus pentru obținere. În cazul în care scopul dumneavoastră este doar să introduceți în alimentație migdalele, deci nutrienții lor, cea mai bună cale este să le mâncați simple.  

  1. Nu e un substituent pentru bebeluși 

Nu este recomandată alăptarea bebelușilor cu lapte de migdale, pentru că nou născuții au nevoie de nutrienții aduși de laptele de origine animală.  

Cum preparăm lapte de migdale acasă? 

Laptele de migdale poate fi găsit în supermarket-uri la prețuri mari față de cel de vacă, începând aproximativ de la 10-15 ron. Alternarea produselor de pe piață cu laptele făcut în casă este cea mai bună variantă, pentru că cel pe care îl găsim în magazine are vitamine si nutrienți adăugați (dar aveți grijă să nu conțină zahăr), iar cel de acasă ne scapă de riscul aditivilor.  

Pentru prepararea laptelui de migdale în casă aveți nevoie de: 

  • 400 g migdale (prețul de pe piață pornește de undeva de la 30 ron); 
  • apă plată; 
  • un blender;  
  • o sită pentru filtrare. 

Pasul 1: Introduceți, după ce le-ați spălat în prealabil, migdalele într-un recipient care poate fi acoperit.  

Pasul 2: Adăugați 400 g apă. Închideți capacul.  

Pasul 3: Lasați recipientul închis peste noapte.  

Pasul 4: Ziua următoare, extrageți migdalele din recipient și introduceți-le în blender.  

Pasul 5: Adăugați 400 g apă proaspătă în blender.  

Pasul 6: Blend-uiți foarte bine amestecul, până iese unul uniform.  

Pasul 7: Extrageți produsul și puneți-l într-o sită. Separați lichidul de partea solidă.  

Pasul 8: Serviți laptele de migdale simplu, ori adăugați, după preferință, siropuri, miere etc.  

Rețete cu lapte de migdale.  

  1. Înghețată din lapte de migdale 

Aveți nevoie de:  

  • 2 căni cu lapte de migdale; 
  • un fir de sare; 
  • un blender; 
  • fructe, cacao, caramel (după preferință). 

Pasul 1: Introduceți în blender cele 2 căni cu lapte de migdale.  

Pasul 2: Adăugați, după preferință, diverse fructe, ori caramel, ori cacao.  

Pasul 3: Adăugați un fir de sare.  

Pasul 4: Blend-uiți totul bine, până iese un amestec uniform.  

Pasul 5: Introduceți amestecul într-un recipient pentru cuburi de gheață. Puteți lăsa și amestecul întreg într-un recipient mare la înghețat, însă blend-uirea ulterioară va fi mai grea.  

Pasul 6: Lăsați amestecul la congelator până îngheață.  

Pasul 7: Scoateți cuburile de înghețată și introduceți-le în blender. Așteptați puțin să se topească, astfel încât înghețata să devină cremoasă.  

Pasul 8: Serviți înghețata fie simplă, fie alături de topping-uri sau fructe. 

  1. Mousse de ciocolată cu lapte de migdale 

Aveți nevoie de:  

  • 150 g cicolată neagră; 
  • 180 g lapte de migdale; 
  • gheață: 
  • apă plată. 

Pasul 1: Mărunțiți ciocolata manual, cu un cuțit, după care introduceți-o într-un bol. 

Pasul 2: Încălziți laptele de migdale la foc mic, până când începe să scoată aburi.  

Pasul 3: Turnați laptele peste ciocolată până când se topește. Amestecați până obțineți un amestec omogen, maroniu. 

Pasul 4: Introduceți bolul întreg într-un alt bol, mai mare, care să conțină apă și gheață. Aveți grijă ca apa cu gheață care înconjoară amestecul să nu intre în acesta.  

Pasul 5: Amestecați produsul obținut din lapte și ciocolată până când acesta capătă o textură mai gorasă, dar care totuși să vă perimită să îl turnați în pahare. Aveți grijă să nu devină prea densă compoziția. Dacă acest lucru se întâmplă, încălziți-o și reluați procesul de răcire.  

Pasul 6: Turnați amestecul în pahare, pe care le țineți la frigider pentru 20 de minute.  

Pasul 7: Puteți servi mousse-ul de ciocolată alături de niște pișcoturi. Puteți adăuga peste el fructe de pădure, ori cafea. 

  1. Fursecuri din lapte de migdale 

Aveți nevoie de: 

  • două banane; 
  • sirop (după preferință); 
  • 3 linguri de unt de arahide (sau altul); 
  • o linguriță fără vârf de praf de copt; 
  • o linguriță fără vârf de sare; 
  • 3 linguri de semințe de in măcinate; 
  • o lingură fără vârf de făină de cocos; 
  • jumătate de cană din partea solidă obținută prin prepararea laptelui de migdale acasă; 
  • boabe de ciocolată. 

Pasul 1: Introduceți cele două banane în bol și mărunțiți-le cu ajutorul unei furculițe. Textura obținută va fi ca o pastă groasă.  

Pasul 2: Adăugați sirop (după preferință) și 3 linguri de unt de arahide.  

Pasul 3: Introduceți o linguriță fără vârf de praf de copt, alături de o linguriță fără vârf de sare.  

Pasul 4: Adăugați 3 linguri de semințe de in măcinate alături de o lingură de faină de cocos.  

Pasul 5: Adăugați jumătate de cană din partea solidă obținută din prepararea laptelui de migdale acasă (aveți modul de preparare mai sus). 

Pasul 6: Amestecați si pisați totul bine cu o furculiță. 

Pasul 7: Adăugați boabele de ciocolată în amestec.  

Pasul 8: Cu mâinile formați fursecurile, sub formă de disc.  

Pasul 9: Așezați fursecurile pe o tavă cu hârtie de copt.  

Pasul 10: Introduceți tava în cuptor, la 350 de grade, pentru 20-22 minute. După ce le scoateți, lăsați-le la răcit. 

Poftă bună!