O digestie mai bună cu ajutorul suplimentelor naturale

Așa cum spunea Hipocrate: “fiecare afecțiune începe din intestine”. De aceea, este foarte important să punem un mare accent pe sănătatea intestinelor și să ne autoeducăm în privința propriului corp și în special a funcționării tractului gastro-intestinal, astfel încât să înțelegem mai bine ce înseamnă acest loc unde se absorb toți nutrienții (vitamine, minerale, și aminoacizii) necesari proceselor de funcționare a tuturor sistemelor din organism.

Ce înseamnă sistemul digestiv și care este rolul digestiei în menținerea sănătății ?

 Sistemul digestiv este constituit din tractul gastro-intestinal (gură, esofag, stomac, intestinul subțire și gros) și organele digestive asociate acestuia (limba, glandele salivare, pancreas, ficat și  vezica biliară). Fiecare din aceste organe are un rol specific în procesul digestiei și astfel în sănătatea întregului organism.

  • Creier și gură

🧩 Digestia începe de fapt la nivelul creierului. Doar gândul și mirosul anumitor alimente declanșează instantaneu eliberarea unor neurotransmițători capabili să inducă sinteză unor enzime (amilaze) la nivelul cavității bucale care, sub acțiunea masticației induc declanșarea primei etape a digestiei. În urmă acestui proces se formează bolul alimentar că va fi transportat în stomac prin funcția peristaltică a esofagului.

  • Stomac

🧩 O dată ajunse în stomac, alimentele declanșează producerea de suc gastric necesar fazei a doua a digestiei alimentare.  Sucul gastric conține mucus, pepsinogen, pepsină și HCl. Bolul alimentar astfel format prin amestecarea cu sucul gastric se numește chim.

  • Intestinul subțire

🧩 În momentul pătrunderii chimului în intestinul subțire, are loc sinteză de mucus, secretină și colecistokinina. Secretina stimulează pancreasul să elibereze bicarbonat pentru creșterea pH-ului, iar colecistokinina stimulează vezica biliară să elibereze bilă, care este esențială pentru digestia grăsimilor și absorbția unor vitamine liposolubile.

Mare parte din procesul de digestie are loc la acest nivel, unde  fiecare moleculă mare este desfăcută în altele mai mici pentru a putea fi absorbite la nivelul vilozităților intestinale: carbohidrații în glucoză, proteinele în aminoacizi și polipeptide, iar grăsimile în acizi grași și glicerol. Aici, chimul gastric este transformat în chil intestinal, prin intermediul căruia vor fi absorbiți aproximativ 90% din nutrienții prin cadrul  sistemului limfatic.

  • Intestinul gros

🧩 Resturile alimentare nedigerate ajung la acest nivel, unde se formează sub formă materiilor fecale pentru a fi eliminate. Totodată, la acest nivel are loc reabsorbția apei și absorbția unor vitamine: K, B1, B2, B12.

Cum controlează corpul nostru procesul digestiv

Hormonii și nervii lucrează împreună pentru a ajuta la controlul procesului digestiv. Semnalele circulă în tractul gastro-intestinal înainte și înapoi către creier.

Hormonii

Celulele care căptușesc stomacul și intestinul subțire produc și eliberează hormoni care controlează funcționarea sistemul digestiv. Acești hormoni îi spun corpului nostru când să facă sucuri digestive și trimit semnale creierului că ne este foame sau suntem sătui. Pancreasul produce, de asemenea, hormoni care sunt importanți pentru digestie.

Nervii

Avem nervi care ne conectează sistemul nervos central – creierul și măduva spinării – cu sistemul digestiv și controlează unele funcții digestive. De exemplu, atunci când vedem sau simțim miros de mâncare, creierul nostru trimite un semnal care determină glandele salivare să „ne lase gura apă” pentru a ne pregăti să mâncăm.

De asemenea, când alimentele întind pereții tractului gastro-intestinal, nervii din interiorul acestora eliberează multe substanțe diferite care accelerează sau întârzie mișcarea alimentelor și producția de sucuri digestive. Nervii trimit semnale pentru a controla acțiunile mușchilor intestinali de a se contracta și de a se relaxa pentru a împinge alimentele prin intestine.

Care sunt simptomele ce ne sugerează posibile probleme digestive ?

🎯Semne de  digestie slabă a grăsimilor:

  • Grețuri post-alimentare
  • Dureri abdominale
  •  Scaune de aspect gras/uleios

🎯 Semne de digestie slabă a proteinelor:

  • Deficite minerale, exprimate chiar prin afecțiuni osteo-articulare 
  • Afecțiuni la nivelul unghiilor și părului

🎯 Semne de digestie slabă a carbohidraților:

  •  Balonări
  •  Flatulență sau eructații frecvente
  •  Foame excesivă
  •  Tulburări de tranzit precum diaree sau constipație

🎯 Semne posibile de aciditate scăzută la nivelul stomacului:

  • Reflux gastric
  • Lipsa senzației de foame dimineață

🍀 Un aspect foarte important pentru digestie este de a lua masa într-o atmosferă relaxantă 

Este foarte important ca atunci când luăm masa să fim deconectați de orice sursă de stres și să nu ne uitam pe diverse dispozitive electronice.

🍀 Mestecă alimentele de 20-30 ori înainte de a le înghiți

 Prima faza a digestiei are loc în cavitatea bucală, sub acțiunea enzimelor secretate la acest nivel și a procesului de masticație. Atunci când mâncăm pe fugă, alimentele vor fi supuse foarte puțin acestei prime faze a digestiei, foarte importante pentru a ușura mai departe digestia care are loc la nivelul stomacului. Ca atare, dacă neglijăm acest aspect, alimentele vor trece în fragmente mai mari, necesitând un timp mult mai îndelungat pentru a fi digerate la nivelul stomacului.

🍀 Hidratează-te bine dar nu în apropierea meselor 

Pe parcursul unei zile trebuie să consumăm suficiente lichide pentru a stimula funcțiile excretorii ale organismului, foarte importante procesele de detoxifiere. Cel mai bine este că atunci când ne trezim să consumăm 1-2 căni de apă pe stomacul gol, iar pe parcursul zilei câte 2 căni cu 30 min înainte de fiecare masă. Nu este indicat să bem lichide după mâncare pentru că astfel există riscul să perturbam funcția digestivă.

🍀 Mai bine consumăm 2-3 mese mai consistente decât gustări frecvente.

Cel mai bun sfat nutrițional pe care îl recomandăm pacienților este acela de a mânca doar atunci când există senzația de foame, fără a fi nici un fel de problema dacă stăm chiar și câteva ore fără să consumăm nimic. Marea problema a societății noastră este aceea de a consumă periodic alimente, fie la recomandarea nutriționiștilor (care recomandă 4-5 mese /zi) fie dintr-un consum mult prea frecvent ale unor diverse “gustări”. Toate aceste mese frecvente bazate doar pe o nevoie psihică, nu fac decât să suprasolicite organele implicate în procesul digestiei, precum ficatul, pancreasul sau stomacul.

Consumă alimente sănătoase, în porții echilibrate, fără a face exces și elimina alimentele dăunătoare. De exemplu:

🥗🥬🥕🍉🥑🍅

  • Vegetale:
    • legume cu frunze verde-inchis
    • crucifere: broccoli, conopida
  • Proteine sănătoase:
    • Animale si pasari crescute la ferma: pui, curcan, vitel
  • Grasimi sanatoase:
    • Peste gras
    • Ulei de masline
    • Oua
  • Alimente bogate in probiotice
    • Muraturi: varza, castraveti
    • Lactate: iaurt, kefir, sana
  • Alte alimente benefice
    • Supa de oase – un aliment benefic pentru sanitate prin continutul ridicat de collagen, minerale, vitamine si L-glutamina, esentiala sanatatii mucoasei intestinale.
    • Mere – bogate in pectina, care regleaza tulburariile de transit intestinal
    • Banana, fructe de padure

Digestia cu ajutorul suplimentelor naturale

Dacă avem o afecțiune cunoscută digestivă, trebuie să luăm măsuri. Prima măsură este să spunem NU lăcomiei. De exemplu, dacă ştim că avem colecistită, nu are rost să exagerăm cu maioneza; dacă ne supără pancreasul, ne ţinem departe de alcool şi de mezeluri grase; dacă avem gastrită, nu mâncăm porţii mari de ciorbă acră şi murături. Odată cu respectarea acestor reguli, putem apela şi la suplimente alimentare. Nu ca la un leac pentru excese, ci ca la un ajutor pentru un mai bun management al problemelor digestive.

Iată care sunt principalele suplimente recomandate:

1. Supliment Digestiv

Digestiv – de la Seva Plant este un produs destinat afecțiunilor gastro-intestinale, foarte complex și complet ca acțiune, format din componente naturale esențiale. Ingredientele naturale din compoziție susțin sănătatea aparatului digestiv prin contribuții benefice la nivelul tractului precum anihilarea spasmelor, secreția sucurilor gastrice sau stimularea digestiei.

  • Susține procesele naturale ale digestiei
  • Combate instalarea afecțiunilor digestive prin crearea unui strat protector la nivelul mucoasei gastro-intestinale
  • Previne colicile si durerile abdominale
  • Stimularea evacuării colecistului în cazul “fierei (bilei) leneșe”

Adjuvant în:

  • Digestie lentă🎯
  • Indigestie🎯
  • Anorexie🎯
  • Ulcer gastric🎯
  • Ulcer duodenal🎯
  • Stări de greață și vomă🎯
  • Suferințe hepato-biliare🎯
  • Balonări🎯
  • Constipație🎯
  • Colită🎯

2. Enzime pancreatice şi suplimente cu bilă

Mulţi dintre noi avem o secreţie deficitară de enzime pancreatice, implicate substanţial mai ales în digestia proteinelor şi a grăsimilor. În mod similar, eliminarea de bilă din vezica biliară, esenţială pentru digestia grăsimilor, poate să nu aibă loc la momentul potrivit, astfel influenţând negativ digestia şi absorbţia unor nutrienţi esenţiali.

Pentru asemenea situații putem suplimenta, mai ales că suplimentele cu enzime sunt lipsite de reacţii adverse.

3. Anghinare pentru vezica biliară

În vezica biliară se depozitează bila secretată de ficat, aceasta fiind ulterior folosită la nevoie în digestie. Bila poate stagna, se poate concentra, vezica biliară se poate inflama, iar contracţiile ei pot fi dureroase.

Există suplimente care au grijă de vezica biliară şi printre cele mai utilizate sunt suplimentele bază de anghinareEle susţin secreţia şi eliminarea bilei şi sunt tonice pentru funcţionarea sistemului hepato-biliar.

3. Silimarină pentru ficat

Ficatul este cea mai importanta glandă anexă a tubului digestiv şi o uzină metabolică a organismului. Silimarina extrasă din seminţele de armurariu (ciulinul-laptelui) stimulează regenerarea ficatului şi buna lui funcţionare, mai ales prin acţiunea puternic antioxidantă a bioflavionelor din armurariu.

4. Să nu uităm de fibre

Constipația este o plagă a lumii moderne, stimulată de alimentația noastră rafinată și de sedentarism.

De aceea avem nevoie de suplimente cu fibre. Acestea măresc bolul fecal și stimulează peristaltismul intestinal, favorizând un tranzit sănătos. Recomandăm tărâţe de psilium sau ovăzpentru că au şi componente prebiotice care ajută la dezvoltarea unei microbiote sănătoase sau betaglucani, fibre speciale care ajută la scăderea colesterolului.

De ce este importantă digestia pentru sănătate ?

Digestia înseamnă viață! Fiecare celulă din corp depinde de nutrienții absorbiți din alimente, așa că o bună digestie este vitală pentru funcționarea organismului.

Ce rol are digestia pentru imunitatea noastra ?

Este estimat că, în jur de 70% din sistemul nostru imunitar este localizat la nivelul mucoasei tractului gastro-intestinal. Așa că, atunci când apar anumite tulburări digestive, cu siguranță și sistemul imun va fi compromis. În plus, este cunoscut faptul că, la nivelul întregului tract gastro-intestinal există milioane de stații ganglionare limfatice, unde se desfășoară procesul de toleranță imună. Astfel, dacă aceste structuri limfatice vor funcționa corespunzător, ne vor proteja de apariția unor posibile afecțiuni autoimune, care pot avea substratul patogenetic la acest nivel.

Care este legătură între afecțiunile metabolice și digestive ?

Metabolismul este procesul fiziologic prin care organismul își procură energia din ceea ce mâncăm. Așa cum am descris mai sus, fiecare moleculă din alimente este scindată pentru a putea fi asimilată la nivelul mucoasei digestive. Mai departe, anumiți micronutrienti alimentari sunt folosiți pentru producerea de energie, vitală organismului. Această energie, poate fi ulterior depozitată sub formă de grăsime sau distribuită la nivelul unor organe precum  ficatul, mușchii sau creierul.

Microbiomul intestinal și rolul său  

Majoritatea afecțiunilor metabolice sunt dobândite, după vârstă adultă și îndeosebi datorate unui stil de viață sedentar, cu o alimentație nesănătoasă. Mecanismul patologic prin care apar aceste afecțiuni presupune degradarea constanța și calitatativa a florei intestinale, care va genera o serie de efecte în domino asupra întregului organism.

Rezistență periferică la insulină este anomalie majoră care a fost identificată prin cercetări medicale că fiind fundamentală în inițierea unui întreg lanț de evenimente patologice. În această privința, nu există încă o certitudine ce ar putea induce această anomalie, dar în rândul acestor pacienți există cu certitudine un grad mic de inflamație sistemică cronică.

O teorie comună și acceptată în rândul comunității medicale este aceea că inflamatia sistemică generate și întreținută la nivelul tractului gastro-intestinal va afecta într-o prima etapă funcționarea organelor anexe precum ficatul, pancreasul, splină și vezica biliară. Ulterior, prin diverse anolmalii ale digestiei și absortiei unor nutrient esențiali, se vor produce modificări patologice și la nivel sistemic, cu afectarea unor organe endocrine, așa cum este tiroidă.

Principalele organe afectate vor fi ficatul și pancreasul care va rezultă într-o serie de afecțiuni precum diabetul, steatoză hepatică, obezitatea, hipercolesterolemia sau chiar tiroidita autoimună.

Metodele cele mai eficiente pentru tratarea acestor afecțiuni metabolice presupune așadar identificarea dezechilibrelor de la nivel intestinal și ulterior refacerea și echilibrarea florei intestinale. Ulterior, fiecare organ va începe să intre în parametrii optimi de funcționare, care va conduce la un metabolism eficient și un sistem imunitar puternic pentru fiecare organism.

Concluzie

O bună sănătate digestivă permite organismului să descompună în mod corespunzător alimentele și să absoarbă nutrienții. Pentru a asigura această sănătate digestivă de regulă e nevoie de ceva mai mult decât o creștere a consumului de fibre prin ajustări alimentare și de eliminarea obiceiurilor nesănătoase. Ritmul de viață alert, stresul, imposibilitatea de a urmări îndeaproape aportul de nutrienți și nevoile curente ale organismului fac aproape necesar apelul la suplimente alimentare. Și nu este nimic greșit atâta timp cât vorbim de produse  naturale din ingrediente atent ales și create după formule validate științific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.