Făina de susan negru: beneficii, proprietăți, rețete

Semintele de susan negru au fost utilizate inca din cele mai vechi timpuri datorita proprietatilor sale deosebite si a nutrientilor pe care ii are fata de susanul comun. Acum 2000 de ani erau utilizate in Orientul Mijlociu datorita proprietatilor sale revitalizante, dar si datorita gustului sau deosebit.

In vremea dinastiilor chineze, susanul negru era considerat un tonic suprem al enegiei Jing si era atat de apreciat incat a devenit moneda de schimb intre casele nobililor. In acelasi timp, cetatenilor de rand le era interzis consumul de susan negru, dar in schimb li se cerea plata tributului in susan negru.

Exista de asemenea si multe legende care au la baza importanta susanului negru. O povestire asiriana ne povesteste despre ritualul zeilor de a bea vin/lapte de susan negru inainte de a crea Pamantul.

O alta povestire chinezeasca relateaza ca o femeie din China antica a trait mult peste 80 de ani dupa ce a consumat seminte de susan negru.
In India este cunoscut sub numele de “rasayana” adica “cel care prelungeste viata”.

In prezent, in lume, susanul este cultivat in India, Myanmar si China, iar in Europa, in Grecia si sudul Italiei.
Susanul negru este mai bogat in nutrienti decat celelalte  tipuri de susan, fiind sursa celui mai bun ulei pentru scopuri vindecatoare. Gustul sau este dulce si are aroma de nuca. Semintele de susan negru au o aroma mai puternica si un continut de antioxidanti mai mare decat cele albe.

Studiile au aratat ca susanul negru contine 60% mai mult calciu decat susanul alb precum si cantitati mari de proteine, fier si magneziu.

1 gram seminte susan negru contin 85 miligrame calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, zinc, seleniu, lecitina, vitaminele E, B1, B6, B9, care sunt usor de asimilat.

Semintele de susan au in compozitie  5% apa, 50% grasimi, 25% carbohidrati, 20% proteine si aminoacizi esentiali ( contin cu 50% mai multe proteine decat carnea) si datorita proteinelor de calitate continute si aminoacizilor sunt recomandate copiilor aflati in crestere. De asemenea, semintele de susan sunt bogate in acid oleic, care indeparteaza  colesterolul rau din corp si curata sangele si a acidului linoleic (omega 3), doi compusi cu proprietati de protectie a inimii si a sistemului vascular.

Efectele sale curative sunt multiple, datorita continutului bogat in calciu , seminte de susan negru fiind recomande si in prevenirea osteoporozei.
Semintele de susan se recomanda mai ales in cazurile de oboseala cronica sau in perioadele de covalescenta, datorita continutului sau bogat in minerale si vitamine indispensabile corpului uman.

De exemplu, o singură lingura de seminte de susan contine suficiente vitamine si minerale pentru ca organismul sa fie energizant pentru cateva ore bune.

Hipertensiunea  arteriala si bolile de inima pot fi prevenite prin cosumul semintelor de susan negru.

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale semintelor de susan se refera la efectul antiinflamator si antioxidant pe care acestea il au asupra organismului.

Cum se consuma faina din seminte de susan negru:

Se recomanda 4 linguri/zi in cure sau bucataria raw, la prepararea smoothie-urilor, jumusului, crackers, halva, prajituri, falafel. 

Despre făina de susan negru

Faina de susan negru este fabricata din seminte de susan macinate fin fara a fi supuse la temperaturi ridicate. Susanul este considerat in prezent unul dintre produsele cu potential de aliment-medicament, fiind utilizat de peste 5000 de ani. Femeile din Babilonul Antic preparau un amestec din seminte de susan si miere (halva) pentru a prelungi tineretea si frumusetea, iar soldatii romani consumau un astfel de aliment pentru putere si energie. Datorita proprietatilor sale, in Evul Mediu, semintele de susan valorau cat greutatea lor in aur.

Valori nutritive făină din semințe de susan negru

Susanul contine vitaminele A, C , E, vitamine din complexul B, minerale, precum cupru, calciu, mangan, magneziu, fosfor, fier, zinc, mobilden, seleniu, fibre, proteine, lecitina, acid folic.

De asemenea semintele de susan sunt o sursa de sesamol si sesaminol, antioxidanti puternici si compusi antiinflamatori, pe care cercetatorii ii considera benefici in prevenirea si tratarea bolilor de inima si aterosclerozei. Semintele de susan contin lignani, compusi care fac parte din categoria fitoestrogenilor, cu rol de protectie antioxidanta.

Lignanii protejeaza organismul impotriva cancerului de san, colon, prostata si cel de piele si previne efectele imbatranirii.

Beneficii

Calciul din semintele de susan negru:
✓ Ajuta la prevenirea pierderii osoase si mentine sanatatea dintilor, pielii, parului si a unghiilor.
✓ Protejeaza colonul de celule canceroase.
✓ Previne migrenele si amelioreaza simptomele acesteia.
✓ Are un rol important in hidratarea celulelor, stimuleaza secretia glandelor si sprijina sistemul nervos.

Cuprul din semintele de susan negru:
✓ Amelioreaza durerea cauzata de artrita reumatoida.
✓ Ajuta la formarea hemoglobinei si a celulelor rosii, realizand o absorbtie mai usoara a fierului.
✓ Influenteaza metabolismul proteinelor si procesul de cicatrizare.
✓ Datorita proprietatilor antioxidante, cuprul previne afectiunile cardiovasculare.

Semintele de susan negru contin magneziu, al patrulea cel mai important mineral din organism:
✓ Magneziul este principalul remediu antistres. Acesta echilibreaza si controleaza hormonii de stres si relaxeaza sistemul nervos.
✓ Mentine inima sanatoasa si sustine activitatea cardiaca.
✓ Magneziul are proprietati antioxidante care ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi, vinovati pentru imbatranirea prematura a celulelor.
✓ Magneziul ajuta la restabilirea valorilor optime ale PH-ului, remineralizeaza dintii, are rol detoxifiant si mentine hidratarea organismului.

Halva din seminte de susan

Ingrediente reteta

  • 1 cană făină de susan alb sau negru
  • 5 samburi migdale
  • 5 linguri miere
  • 1 lingura ulei de cocos
  • 1 lingura karob (pudra de roscove)
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • vanilie

Mod de preparare reteta Halva din seminte de susan

  • Făina de susan negru se rasneste impreuna cu migdalele (daca vrei, migdalele pot fi decojite in prealabil, dar nu este obligatoriu) pana obtii o faina umeda.
  • Vei adauga mierea, uleiul de cocos, zeama de lamaie si vanilia, rasnind pentru inca cateva secunde, pana constati ca ai o consistenta cremoasa.
  • Se dau deoparte 2 linguri de compozitie, care se amesteca cu pudra de roscove.
  • Asezi cele doua compozitii intercalate intr-un vas (eventual o caserola dreptunghiulara, pentru aspectul clasic de halva) si le presezi, uniformizandu-le.
  • Dai halvaua de seminte de susan la frigider pentru cateva ore, apoi o poti scoate din forma si taia dupa preferinta.
  • Halvaua se pastreaza la frigider.
  • O consumi pe post de desert sau cu paine, dimineata la micul dejun.

   Observatii reteta Halva din seminte de susan

  • Dat fiind ca reteta de halva din seminte de susan contine si ingrediente lichide (cum ar fi mierea) recomandam ca rasnirea sa se faca intr-un blender, nu in rasnita de cafea, intrucat cea din urma ar putea sa se strice.
  • In cazul in care nu tii halvaua la frigider, ea isi va pierde din consistenta si nu vei mai reusi sa o tai la fel de bine.
  • Preparatul tau isi ia dulceata atat din miere, cat si din semintele de susan. Daca nu iti place sa fie foarte dulce, poti sa mai reduci putin din cantitatea de miere.

Poftă bună! ❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.