Detoxifiere – avantaje, riscuri, tipuri de detoxifiere

Detoxifierea, detox

Cuprinsul articolului:

  1. Introducere
  2. Ce este detoxifierea?
  3. Avantaje
  4. Cui i se adresează?
  5. Tipuri de detox
  6. Riscuri
  7. Diete
  8. Controverse
  9. Detoxifierea tenului

1. Introducere

Cum probabil mulți știți deja, zi de zi corpul nostru adună din ce în ce mai multe toxine. Mediul poluat, alimentele bogate în aditivi toxici (nitrați de sodiu, sulfiți, coloranți) creează probleme foarte grave de sănătate, iar cura de detoxifiere poate fi un ajutor bine-venit oricărui organism. 

2. Ce este detoxifierea?

Detoxifierea, după cum îi spune și numele, este procesul prin care sunt eliminate din organism substanțele toxice. Scopul acesteia este de ajuta corpul să elimine anumiți compuși care ne vor cauza probleme de sănătate în viitor.

3. Avantajele detoxifierii

  • detoxifierea ajută la eliminarea toxinelor din ficat, iar căile de eliminare ale toxinelor sunt prin: transpirație, scaun și urină;
  • corpul începe să primească un o cantitate normală de nutrienți, adică munca sistemului digestiv este ușurată. 

4. Cui i se adresează?

În general, detoxifierea este asociată cu un stil de viață alimentar foarte bine pus la punct, care ajută la eliminarea surselor bogate în toxine. Astfel, orice persoană care își simte corpul mai obosit, mai încărcat, are probleme digestive sau o stare generală proastă, poate lua în considerare ideea unei detoxifieri.

Înainte de o cură de detoxifiere, sfatul unui medic este vital pentru a putea găsi varianta potrivită corpului dumneavoastră. 

5. Tipuri de detoxifiere

  1. Diete

Majoritatea lumii se gândește la diete atunci când aude de detoxifiere. Cu toate că pare simplă ideea de a „mânca doar alimente sănătoase”, lucrurile sunt mai complicate decât par. Primul pas este să vă asigurați că alimentele pe care le consumați provin din medii sănătoase. Al doilea este crearea unei diete corespunzătoare stilului dumneavoastră de viață. În perioada de detoxifiere trebuie să fiți siguri că în corpul dumneavoastră ajung nutrienții necesari corpului.

  1. Suplimente alimentare

Introducerea suplimentelor alimentare ușurează procesul digestiv. De obicei, suplimentele care ajută corpul să se detoxifieze conțin elemente precum:

  • triphala;
  • aloe vera;
  • chlorella;
  • spirulină.

Nu se recomandă sub nicio formă administrarea acestora fără avizul unui medic care să vă cunoască corpul și nevoile acestuia.

  1. Post

Există mai multe tipuri de post, însă cele mai cunoscute sunt:

  • eliminarea completă a cărnii și a produselor de origine animală;
  • anumite persoane apelează chiar și la post negru;
  • abstinența în anumite intervale orare.

6. Riscuri

Cel mai mare risc al detoxifierii este reprezentat de dietele prea severe, care aduc în organism un număr insuficient de nutrienți. Dietele de detox recomandate pe internet au în jur de 600-700 de calorii, foarte puțin față de minimul recomandat. Contrar așteptărilor, mulți medici nu recomandă detoxifierea prin sucuri.  

Anumite suplimente alimentare pot face mai mult rău decât bine. Acestea sunt făcute din ingrediente dăunătoare corpului, nocive. Din acest motiv, detoxifierea este recomandată numai în urma unui consult medical.

Lipsa de energie poate fi considerat un dezavantaj. Acest lucru se întâmplă de obicei la curile de detoxifiere foarte stricte care limitează aportul de nutrienți necesari corpului uman.

7. Diete

Toate tipurile de diete de detoxifiere recomandă:

  • eliminarea băuturilor carbogazoase, alcoolului, cafelei și înlocuirea lor (în principal) cu apă;
  • pe lângă apă, pot fi consumate și smoothie-uri făcute din legume ori din fructe, ceai;
  • eliminarea alimentelor care conțin toxine (în special carnea, mai ales cea procesată), fast food, dulciuri, snacks-uri sau produse care pot conține alergeni.

Dietele variază foarte mult și trebuie adaptate ficărei persoane în parte. Soothie-urile par a fi cea mai populară metodă de detoxifiere. Acestea sunt alcătuite în general din fructe precum: cele de pădure, babană, măr, ananas, nectarine. 

Limonada, de asemenea, este una dintre preparatele preferate. 

8. Controverse

Multă lume susține că organismul lor s-a îmbunătățit după terminarea curei de detox – își simt corpul diferit, au mai multă energie și se simt „mai curați”. 

Contrar, există persoane care cred că detoxifierea nu aduce niciun aport pozitiv, că e inutilă sau, mai rău, că dăunează sănătății.

Detoxifierea nu a fost certificată ca fiind o metodă de rezolvare a anumitor probleme de sănătate, iar unii doctori consideră că există mai multe dezavantaje decât avantaje.

9. Detoxifierea tenului

Persoanele care suferă de acnee ori care au un ten încărcat și obosit ajung să considere skin detox-ul o variantă foarte bună de „tratament”. Chimicalele din aer, din alimentație, din produsele de make-up reușesc să aducă la nivelul pielii toxine foarte dăunătoare persoanelor predispuse la acnee.

Detoxifierea corpului (având efecte chiar și în echilibrarea hormonală) este vitală pentru revenirea la un ten sănătos: 

  • somnul sănătos (un număr minim de ore, în același interval) ajută organismul să elimine mai ușor și cu mai puțină energie toxinele;
  • produsele de make-up și de îngrijire pot conține toxine care fac rău pielii – recomandăm consultul unui dermatolog în vederea stabilirii unei scheme de produse dermatologice (alături, evident, de o utilizare corectă), astfel încât în corp să ajungă cât mai puține substanțe dăunătoare;
  • alimentație sănătoasă (eliminarea zahărului în exces, lactatelor, cărnii grase etc.);
  • sucuri de legume sau fructe;
  • exfoliere (chimică sau mecanică) care permite toxinelor să iasă mai ușor la suprafață;
  • consum ridicat de apă, eliminând alcool, băuturi carbogazoase, cafea;
  • eliminarea tutunului;
  • utilizarea unor produse de îngrijire pentru păr (căci și acest aspect este foarte important) corespunzătoare, care să nu conțină sulfați. 

Acest articol nu are ca scop înlocuirea unui consult medical.

Sursă: https://betterme.world/articles/eating-too-much-healthy-food/