COMENZI TELEFONICE: 0770.22.44.55 Luni - Vineri 09:00 - 18:00

Acupunctura

Acupunctura reprezinta una dintre cele mai vechi metode de vindecare si se presupune ca ar fi aparut in China, cu peste 3500 de ani in urma.  Este o forma de medicina alternativa ce presupune inserarea a unor ace lungi si subtiri (cu diametru de 0.2-0.5 mm) in diferite puncte ale corpului. Abia in a doua jumatate a sec. XX a cunoscut o raspandire rapida in Europa de Vest, Canada si S.U.A. Termenul „acupunctura”provine din latinescul „acus” (ac) si „punctus” (punct).


Cum functioneaza:

Acupunctura are la baza teoria conform careia energia vitala (qi) circula de-a lungul unor canale energetice (meridiane) iar boala este rezultatul  dezechilibrelor energetice ale qi-ului  survenite prin blocarea meridianelor prin care curge energia. Au fost identificate peste 350 de puncte prin care pot fi accesate meridianele si restabilita circulatia energetica, pentru a inlatura boala. Punctele de acupunctura sunt conectate prin 20 de meridiane, 12 principale si 8 secundare. In timp ce energia este redirectionata in corp, substantele chimice interne si hormonii sunt stimulati si vindecarea incepe sa se produca.

Specialistii considera ca prin introducerea acelor sunt stimulati nervi, tesut conjunctiv si muschi, imbunatatind astfel activitatea sistemelor analgezice endogene si crescand fluxul sangvin, toate acestea ducand la ameliorarea simptomelor. Se pare ca acupunctura actioneaza si asupra hipotalamusului, stimuland eliberarea de substante cu actiune analgezica.

Qi echilibreaza organismul si are la baza opozitia permanenta a celor doua principii fundamentale, yin si yang (pozitiv si negativ, masculin si feminin) , care reprezinta  fortele si energiile corpului uman dar si ale universului.

Acupunctura este mentinonata in primul  tratat de medicina chineza, scris de imparatul Huangdi in 2.000 i.e.n. In Japonia, primul document care atesta utilizarea acestei metode alternative de tratament este tratatul de acupunctura redactat de medicul japonez Yasuyori Tamba in 984 e.n.


Consultatia:

Datorita faptului ca acupunctura are o abordare holistica a pacientului, pe langa clasicele intrebari despre conditia actuala de sanatate si istoricul bolilor, specialistul in acupunctura va poate pune intrebari legate de stilul de viata, calitatea somnului, sensibilitatea la cald/frig, obiceiurile alimentare, intrebari care ajuta in stabilirea diagnosticului.

In functie de conditia pacientului, se pot adauga si alte metode care sa ajute la formularea diagnosticului precum: analizarea fetei, ochilor si pielii, palparea pulsurilor energetice, depistarea anumitor puncte dureroase, examinarea limbii pacientului.

Pentru ca tratamentul sa fie eficient, este necesar sa apelati la un specialist in acupunctura. In general un plan de tratament presupune intre 6-12 sedinte iar prima sedinta consta in discutia cu pacientul, pentru a afla starea de sanatate actuala si afectiunile care necesita tratament. In timpul unei sedinte pot fi introduse 12-15 ace, care se lasa sa actioneze intre 5-20 minute. Pacientul simte de obicei o usoara intepatura la introducerea acelor, uneori insa poate simti o durere mai intensa atunci cand acul ajunge la profunzimea dorita. Terapeutul poate utiliza moxa sau stimularea electrica pentru a imbunatati efectele terapeutice ale acupuncturii.


Indicatii:

Acupunctura este folosita in special pentru inlaturarea durerii (dureri de spate, sold, genunchi, umeri etc), dar si ca metoda de tratament. In general este utilizata ca metoda de tratament complementara, dar poate reprezenta si o forma de tratament individual unic.

Acupunctura s-a dovedit extrem de eficienta in tratarea urmatoarelor afectiuni:

  • Diverse dureri asociate cu aparatul locomotor: boli reumatice, dureri de spate, osteoartrita, entorse, spondiloza cervicala, gonartroza, contuzii, artrite, artroze, tendonite, luxatii, periartrita scapulohumerala
  • Dureri post-operatorii
  • Paralizii faciale si sechele dupa accidentul vascular cerebral, ajutand la redobandirea capacitatilor motorii
  • Afectiuni neurologice si psihice: cefalee, migrene, vartej, tinitus, atac de panica, depresie, anxietate, tremuraturi, ticuri, parestezii, contracturi, oboseala cronica, insomnie, astenie, spasmofilie. Contribuie la producerea de neurotrasnmitatori asociati cu relaxarea, fiind eficienta in cazul pacientilor care sufera de insomnii. Este considerata extrem de eficienta in inlaturarea stresului, tensiunii si a diverselor stari emotionale negative.
  • Afectiuni digestive: gastrita, ulcer, constipatie, hemoroizi, diaree, dischinezie biliara, obezitate, bulimie, anorexie, flatulenta, colon iritabil, hiperaciditate, spasm esofagian
  • Stomatologie: gingivita, dureri dentare, dureri post-operatorii
  • Afectiuni respiratorii: rinite, sinuzite, astm, bronsita, otita, amigdalita, tuse rebela
  • Oftalmologie: conjunctivita, cataracta, miopie, retinita
  • Afectiuni ginecologice: tulburari menstruale, leucoree, fibroame, dismenoree, infertilitate
  • Patologie legata de sarcina si postpartum: greata, retentie de urina, iminenta de avort, dureri intense in timpul travaliului, hemoragie postpartum
  • Afectiuni urinare: cistita, incontinenta urinara, prostatita
  • Probleme dermatologice: acnee, psoriazis, eczeme, urticarie, alergii cutanate
  • Sistem imunitar scazut, infectii si raceli frecvente

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste utilizarea acupuncturii ca metoda de tratament pentru o serie de afectiuni printre care:

  • Afectiuni digestive: gastrite, hiperaciditate, constipatie, diaree, colon iritabil
  • Probleme neurologice si musculare: dureri de cap, dureri de gat, ticuri faciale, dureri ale tenoanelor, dureri de spate, sciatica, osteoartrita.
  • Afectiuni respiratorii: sinuzita, bronsita, astm, dureri de gat, infectii pulmonare
  • Afectiuni ale aparatului urinar
  • Boli ale sistemului reproducator


Tipuri de acupunctura:

Acupunctura clasica

Sunt utilizate ace foarte fine (cu o grosime intre 0.25 - 0.5 mm si lungime intre 1 si 15 cm), care se introduc in piele 2-3 mm. Aurul si argintul sunt considerate metalele ideale din care sa fie confectionate acele, deoarece au un efect stimulant si sedativ, sunt folosite insa si materiale precum cupru sau otel inoxidabil.

Terapia prin moxa

Este o metoda de tratament foarte veche (sec . III-VI i.e.n), ce utilizeaza materiale vegetale combustibile in punctele de acupunctura, cu scopul de a ceda caldura si energiile terapeutice ale plantelor organismului uman. Acestea incalzesc qi-ul si sangele si inlatura agentii patogeni.

Moxele se prezinta sub diverse forme: conuri de moxa, batoane de moxa, pulbere, moxibustia indirecta (intre moxa si punct este interpus un material).

Moxibustia este indicata in special in sindroame declansate de frig sau lipsa de yang: senzatie de frig generalizat, pareze, parestezii, acumulare de flegma, diaree cronica, boli cronice, astm, reumatism. Este contraindicata pacientilor cu foc intern crescut, in cazuri de: tuberculoza, hemoptizie, boli febrile.

Auriculopunctura

Presupune stimularea (mecanica –ac, electrica sau termica)  anumitor puncte de pe suprafata urechii, care sunt sensibile la presiune si masurabile electric. La nivelul urechii exista peste 200 de puncte de acupunctura, prin a caror stimulare sunt trimise impulsuri electrice la nivelul creierului, urmand apoi sa stimuleze diverse parti ale corpului. Numarul punctelor stimulate intr-o sedinta variaza intre 1 si 5.

Auriculopunctura este recomandata in artrite, entorse, sciatica, nevralgii, afectiuni respiratorii precum sinuzite, rinite, astm, anxietate, depresie, insomnii. Este o metoda de tratament ce ajuta la inhibarea centrului foamei si satietatii din hipotalamus si creste capacitatea de autocontrol, fiind indicata in tratarea obezitatii. Impreuna cu acupunctura clasica, este indicata in tratarea alcoolismului, dependentei de droguri sau de fumat.

Electroacupunctura

La nivelul punctelor de acupunctura sunt aplicati curenti electrici de intensitate mica. Acestia au efect stimulator la nivelul celulelor, tesuturilor si intregului organism. Spre deosebire de alte tehnici de electroterapie,unde electricitatea circula doar la nivelul pielii, in cazul electroacupuncturii, curentul electric este directionat in corp cu o precizie ridicata.

Este indicata in afectiuni neurologice, spasm muscular, hipertensiune, diverse boli cardiace, greata, probleme dermatologice, chiar si in anestezie.

Terapia cu ventuze

Se bazeaza pe principiul terapeutic al aducerii bolii la suprafata, cu scopul de a fi eliminata mai usor din organism. Aplicarea ventuzelor actioneaza la nivelul sistemul imunitar, stimuland capacitatea organismului de a lupta impotriva diverselor boli.

Ventuzele pot fi din bambus, ceramica sau sticla. Aplicate pe piele, acestea produc o revulsie locala ce produce disparitia starilor inflamatorii, incalzeste si stimuleaza curgerea fluxurilor de qi si sange.

Este folosita in ameliorarea durerilor, anxietatii, oboselii, reumatismului, celulitei si in tratarea diverselor afectiuni pulmonare.

Laseracupunctura

Este o metoda noua, care utilizeaza fascicule laser de joasa frecventa in locul acelor de acupunctura si furnizeaza energie organsimului sub forma fotonilor non-termici de lumina. Fasciculul de lumina este proiectat asupra unui punct de acupunctura pe care il stimuleaza.

Este indicata in sindromul tunelului carpian, artrita, cefalee, dureri articulare.

Laseracupunctura este contraindicata in sarcina, cancer, stari de schizofrenie, dermatite infectioase, etilism cronic, cardiopatii severe.

(Homeo)mezoterapia apuncturala

Presupune injectarea unei cantitati mici de substanta medicamentoasa (mezoterapia apuncturala) sau remediu homeopat (homeomezoterapia acupuncturala) in punctele de acupunctura. Intervalul dintre doua sedinte este mai mare decat in cazul altor metode de acupunctura.

Aceasta tehnica stimuleaza functionarea sistemului imunitar; este de asemenea utilizata cu succes in tratamente cosmetice, pentru tratare ridurilor, celulitei etc.

Magnetoterapia

Consta in aplicarea unor magneti cu putere diferita la nivelul punctelor de acupunctura.

Gua Sha

Este o terapie utilizata de mii de ani in medicina traditionala, ce consta stimularea cutanata prin presare cu o piesa de jad, urmata de producerea de mici pete rosii, care dispar in 2-4 zile. Culoarea si rata de transformare a acestor pete ajuta la indicarea diagnosticului. Termenul „Gua” inseamna a zgaria, a freca iar „Sha” descrie acumularea sangelui la suprafata pielii, sub forma de pete rosii.

Terapia Gua Sha stimuleaza sistemul imunitar si detoxifiaza organismul, deacidifica, regenereaza organismul, echilibreaza organismul la nivel emotional, relaxeaza, reduce stresul si oboseala.

Echilibreaza functionarea organelor interne si are efect rapid in tratarea diverselor forme de durere: migrene, osteoporoza, reumatism, sindrom premenstrual, dureri de cap, gat, umeri, spate, fibromialgie.

 

Precautii:

In general acupunctura nu are contraindicatii. Ocazional, simptomele se pot inrautati pentru cateva zile, sau se pot observa schimbari la nivelul poftei de mancare, somnului, urinei, starilor emotionale. Acestea nu sunt motive de ingrijorare, ci semne ca tratamentul functioneaza. In primele sedinte de tratament, unele persoane pot simti o senzatie de relaxare profunda sau usoare dezorientare, care trec in scurt timp.

Cele mai des intalnite efecte secundare sunt sensibilitate prelungita in locul unde au fost introduse acele, durere si aparitia de hematoame.

Acupunctura nu este recomandata pacientilor care au probleme de coagulare, deoarece apare un risc considerabil pentru sangerari. 

Comentarii

Gherebean Ionica

5

Acupunctura lichidă este o terapie utilizată în medicina tradiţională atât pentru tratarea diverselor afecţiuni, cât şi pentru prevenirea lor şi menţinerea stării de sănătate optimă. Rezultate foarte bune se obţin în tratamentele pentru regenerarea, revitalizarea şi întinerirea organismului, prin asocierea unui complex de terapii, printre care se numără şi acupunctura lichidă. Doctor Codruţ Ţuţu (foto), specialist în acupunctură şi apifitoterapie, ne-a spus mai multe pe această temă.

Sunt utilizate extracte hidroalcoolice din plante
Termenul de „acupunctură lichidă” este utilizat pentru a denumi terapia cu extracte din plante medicinale, referindu-se la acţiunea specifică a acestora asupra sistemului energetic al organismului. Practic, am putea spune că este o denumire alternativă pentru fitoterapie. „Acupunctura tradiţională se realizează prin inserţia acelor speciale în punctele de acupunctură disfuncţionale, pentru restabilirea fluxului de energie în sistemul de meridiane şi tratarea blocajelor existente. Expresia «acupunctură lichidă» sugerează acţiunea pe care o au preparatele din plante asupra organismului, referindu-se la modalitatea prin care acestea intervin în interiorul organismului pentru echilibrarea circuitului energetic la nivelul meridianelor şi al centrilor energetici ai fiecărui organ. Aşadar, în cazul acupuncturii lichide sunt utilizate extracte hidroalcoolice din plante pentru tratarea afecţiunilor”, a declarat doctorul Codruţ Ţuţu. Pentru a completa rezultatele obţinute prin acupunctura tradiţională trebuie administrate pe cale internă aceste preparate care acţionează la nivelul meridianelor energetice, dar şi în profunzimea ţesuturilor, pentru regenerarea acestora şi refacerea structurii organelor bolnave, pentru detoxificarea şi purificarea organismului, plus armonizarea activităţii organice. „Terapia prin extracte din plante poate fi urmată independent de tratamentul cu acupunctură tradiţională. Practic, acupunctura tradiţională amplifică efectele substanţelor curative şi bioinformaţionale din extractele din plante şi accelerează procesul de vindecare şi de echilibrare energetică”, a mai adăugat doctorul Codruţ Ţuţu.

Afecţiunile cronice îşi au originea în dezechilibrul scheletului energetic
Substanţele curative conţinute de formulele fitoterapeutice acţionează atât la nivel anatomic, cât şi asupra scheletului energetic (de-a lungul meridianelor ce compun acest sistem), pentru tratarea bolii de care suferă pacientul. „Ştiinţa modernă a demonstrat că afecţiunile cronice îşi au originea într-un dezechilibru al scheletului energetic, descris în tratatele de medicină ale popoarelor orientale. În medicina tradiţională chineză, organismul omului este considerat ca fiind un microcosmos ce necesită un echilibru al energiilor primare, astfel încât corpul energetic să fie echilibrat şi la nivel organic să fie prezentă starea de homeostazie. Acupunctura lichidă acţionează în acest sens prin echilibrarea focarelor energetice şi pentru armonizarea ciclului celor cinci elemente primordiale: pământ, metal, lemn, foc şi apă”, a mai spus specialistul.

Regenerează şi rehidratează discurile intervertebrale
Terapia are o eficienţă sporită în dizolvarea şi eliminarea calculilor din organism sau a calcifierilor localizate la nivelul fiecărui organ, dar şi pentru eliminarea calcifierilor sau a ciocurilor prezente în afecţiunile vertebrale. Prin acupunctură lichidă se regenerează şi se rehidratează discurile intervertebrale în cazul unor afecţiuni precum: discopatia sau hernia de disc, se regenerează şi reface structura osteoarticulară în afecţiunile sistemului osteoarticular, poate trata tulburările neuroendocrine, care constituie fondul multor afecţiuni, reglează activitatea metabolică şi tratează afecţiunile hepatice. „Acupunctura lichidă este eficientă şi în tratarea tumorilor benigne sau maligne, a afecţiunilor mamare, a atrofiilor cerebrale, a afecţiunilor sistemului nervos, în recuperarea post-AVC şi multe alte afecţiuni”, a mai spus specialistul.

Readuce la viaţă pacienţii aflaţi în comă
În ceea ce priveşte durata tratamentului, aceasta este variabilă, întrucât fiecare organism este unic. „În primul rând, tratamentul este individualizat, însă modul în care reacţionează organismul la tratament este influenţat de stadiul afecţiunii în momentul începerii tratamentului, de afecţiunile asociate, de starea organismului, în general, şi a fiecărui organ în parte, de vârstă şi de stilul de viaţă şi multe altele. Tratamentele tradiţionale au o durată de minimum şase luni, în funcţie de gravitatea afecţiunii se poate ajunge şi la tratamente de 24 de luni. Tratatele de medicină chineză menţionează că primele tratamente cu acupunctură mecanică - prin utilizarea acelor - s-au realizat împreună cu tratamente din plante medicinale. Medicul Pien Chi’ao descrie într-una dintre lucrările sale cum a reuşit să readucă la viaţă un pacient aflat în comă prin aplicarea unor scheme de tratament cu acupunctură mecanică, însoţit de administrarea anumitor plante medicinale pe durata a 20 de luni

Comentariul a fost trimis!
Planteea nu isi asuma raspunderea pentru rezultatele obtinute in urma utilizarii produselor deoarece efectele acestora pot fi diferite de la o persoana la alta.
Ulei ricin 100ml - SEVA PLANT

Ulei ricin 100ml - SEVA PLANT

14.1 RON

In stoc

Adauga
Sirop patlagina 200ml - SEVA PLANT

Sirop patlagina 200ml - SEVA PLANT

24.8 RON

In stoc

Adauga
Seminte in brun 250g - SEVA FOOD

Seminte in brun 250g - SEVA FOOD

8.0 RON

In stoc

Adauga
Ulei esential tamaie 10ml - AROM SCIENCE

Ulei esential tamaie 10ml - AROM SCIENCE

52.0 RON

Stoc limitat

Adauga
Cafea gano 3in1 cutie 20pl - GANO EXCEL

Cafea gano 3in1 cutie 20pl - GANO EXCEL

82.5 RON

Stoc limitat

Adauga
Da-ne Like!
Urmareste-ne!
Urmareste-ne!
Abonare la newsletter
blog Vezi articole!
Acest produs se află în stoc furnizor și astfel că pot apărea situații în care produsul să nu mai fie disponibil. Stocul furnizorului nu se updatează în timp real, iar
în această perioadă furnizorii ne onorează comenzile între 3 și 5 zile lucratoare.
Produsul are nevoie de transport cu atmosferă controlată, astfel costul transportului se va majora cu 14 lei. Acest tip de produs este disponibil doar in Romania (This type of product is only available in Romania)
Cantitate: buc
Pret produs: Lei

Subtotal produs: Lei


Articole in cos: buc

Total cos: Lei


Continua cumparaturile
Vezi cos produse
Cumparate frecvent impreuna: