Pastura
In stup, albinele introduc polenul in celula fagurelui, unde este combinat cu enzime si miere, apoi celula este sigilata cu ceara. Polenul sufera o serie de transformari, iar dupa trei luni de fermentare in conditii naturale devine pastura.
Pastura este considerata un produs apicol mult superior polenului, datorita ingredientelor ce intra in compozitia sa: polifenoli cu efect antioxidant, vitaminele A, B, C, E şi K, minerale, enzime, aminoacizi (histidina, cistina, arginina, triptofan, metionina, valina, felinanalina, acid glutamic), acid lactic (contie de 6 ori mai mult acid lactic decat polenul), 28 de minerale si oligoelemente (printre care sodiu, potasiu, cupru, calciu, fier, crom, forsfor, zinc, staniu, siliciu, aluminiu, magneziu, mangan, bor, strontiu, argint, beriliu, galiu, bariu).
Compozitia si culoarea sa variaza in functie de plantele de la care albinele au recoltat polenul. Pastura este o sursa bogata de proteine (contine 25% proteine) usor asimilabile de organismul uman si este considerata un aliment complet, continand toti nutrientii esentiali. Este denumita si „painea albinelor”, fiind utilizata pentru hranirea intregii colonii a albinelor, dar mai ales a larvelor. Apicultorii colecteaza o cantitate mica de pastura din fagure, pentru a nu afecta alimentatia albinelor si doar cand fermentatia este completa.
Este indicata in special in afectiuni hepatice si probleme digestive, datorita rolului sau de detoxifiant al organismului. Administrarea de pastura reface tesutul hepatic, fiind indicata mai ales in ciroze uscate si umede, hepatite acute si cronice. Se recomanda 10-20 g/zi in 1-2 doze, la 30-45 minute dupa masa, iar in cazul unor afectiuni hepatice severe doza se va mari la 30g/zi, administrata in 3 reprize (10g/administrare).
Indicatii:
Pastura reface flora intestinala si intareste sistemul imunitar, datorita acidului lactic, polifenolilor cu efect antioxidant, mineralelor si substantelor active din compozitia sa. Este indicata in afectiuni ale colonului, enterocolite, colite de fermentatie sau de putrefactie, constipatie.
Este un tonic si revitalizant natural, fiind indicata in stari de convalescenta, oboseala si stres, lipsa de energie; de asemena stimuleaza activitatea cerebrala, creste capacitatea de concentrare si imbunatateste memoria.
Este utila in tratarea afectiunilor aparatului urinar, stimuleaza secretiile biliare, ajuta la reducerea nivelului de colesterol, esteindicata in cazuri de ateroscleroza sau probleme circulatorii.
Datorita seleniului din compozitie, pastura este recomandata celor care fumeaza sau consuma alcool in exces, completand deficitului de seleniu din corp si actionand ca detoxifiant natural.
Consumul de pastura este indicat in anemii si in alimentatia copiilor, in cazul unor diete dezechilibrate, pentru a suplimenta lipsa de vitamine si proteine. Ajuta la pierderea in greutate, prin reglarea metabolismului si eliminarea grasimii.
Datorita proprietatilor antiinflamatoare, ajuta la tratarea artritei si reumatismului.
Pastura este utilizata in cosmetica, cu efecte benefice asupra tenului: hidrateaza, hraneste si confera stralucire pielii.
Recomandari:
Doza uzuala este de 3g/zi, fiind marita in functie de recomandarile medicului apifitoterapeut. Datorita faptului ca este supusa procesului de fermentare, pastura poate fi utilizata de persoanele cu sensibilitate la polen.