CIMBRISOR
Inrudit cu cimbrul de camp (Thymus vulgaris), cimbrisorul (Thymus serpyllum) a fost utilizat inca de pe vremea civilizatiilor mesopotamieme iar grecii antici foloseau frunzele pentru a aroma vinul. Creste indeosebi in zonele montane, are flori mov sau roz, uneori albe si frunze ovale, mici si parfumate. Mai este cunoscut in popor ca „antibioticul saracului”, tamaita, iarba cucului, iarba mirositoare, iarba Maicii Domnului. 
Planta este folosita in bucatarie, datorita proprietatilor sale aromatice si apreciata pentru virtutile sale terapeutice. Contine o serie de principii active: uleiuri volatile (timol, carvacol), tanin, serpelina, acizi cafeic si rozmarinic, flavonoide, acid ursolic si oleanolic, substante amare, terpine, saponine.
Indicatii terapeutice
Cimbrisorul are actiune diuretica, antiseptica, stomahica si coleretica.
Ceaiul de cimbrisor este recomandat in tusea convulsiva, astmatica si spastica, tuberculoza, bronsita, raguseala, infectii respiratorii. Uleiul volatil pe care il contine calmeaza spasmele cailor respiratorii si are rol calmant si expectorant. Pentru o actiune mai rapida se poate asocia cu flori de nalba, radacina de ciubotica cucului, frunze de patlagina sau de podbal.
Aduce o stare de confort general si tonifica organismul, are usor efect sedativ, fiind benefic in migrene, dureri de cap, epilepsie, astenie, stari de oboseala, depresie, insomnii, stari de nervozitate, anxietate.
Cimbrisorul regleaza menstruatia si stimuleaza secretia de lapte in alaptare.
Inlatura toxinele acumulate la nivelul ficatului, ajutand la o buna functionare a acestuia, favorieaza secretia bilei si stimuleaza functiile rinichilor, avand actiune diuretica. Stimuleaza pofta de mancare, regleaza digestia, fiind indicat in hepatite, colici biliare, dischinezie biliara, crampe abdominale, hemoragii interne, meteorism, flatulenta, constipatie, dureri de stomac, enterocolite.
Datorita timolului prezent in uleiurile volatile, cimbrisorul ajuta la eliminarea viermilor intestinali.
Ceaiul de cimbrisor este recomandat in afectiuni cardio-vasculare: hipertensiune arteriala, nevroza cardiaca, insuficienta cardiaca.
Gargara cu ceai de cimbrisor poate fi folosita ca apa de gura, igienizand cavitatea bucala si fiind utila in abcese dentare, gingivite, stomatite, afte.
Uleiul de cimbrisor stimuleaza imunitatea si este recomandat in infectii ale cailor respiratorii superioare, bronsite si pneumonii. De asemenea are efect analgezic in nevrite, artrite si miozite. Baile cu ulei de cimbrisor normalizeaza digestia, ajuta la detoxifierea organismului si amelioreaza durerile menstruale. Are rol cicatrizant, fiind recomandat in afectiunile cutanate (dermatoze, eczeme, prurit, eriteme, infectii stafilococice si streptococice, rani, furuncule, arsuri) iar datorita proprietatilor antimicotice este indicat in tratamentul candidozei.
In industria cosmetica cimbrisorul este folosit in tratamente pentru par si unghii, intarind structura acestora. Compresele cu infuzie de cimbrisor sunt benefice pentru tenurile grase (se prepara o infuzie din 20 grame planta la 500 ml apa, iar compresele se aplica pe ten si se lasa sa actioneze 20 de minute).
Cum se prepara ceaiul de cimbrisor:
Peste o lingurita de cimbrisor uscat se toarna o cana de apa clocotita si se lasa la infuzat. Se strecoara si se consuma caldut.
Precautii
In cazul unui consum exagerat, cimbrisorul poate agrava unele afectiuni cardio-vasculare. Nu se recomanda persoanelor care sufera de insuficienta pancreatica sau gastrica severa. Este contraindicat femeilor insarcinate, deoarece poate grabi sarcina.