COADA SORICELULUI
Coada soricelului (Achillea millefolium) este o planta erbacee perena, din familia Asteraceae, originara din Europa si vestul Asiei. Se spune ca numele generic Achillea ar proveni de la eroul din mitologia greaca Ahile, care a descoperit planta si a folosit-o pentru a trata ranile soldatilor.
In Evul Mediu, coada soricelului era folosita impreuna cu alte plante pentru a da gust berii; frunzele tinere pot fi folosite in bucatarie, gatite asemenea spanacului sau uscate si folosite ca si condiment in prepararea mancarurilor, avand un gust dulceag, usor amarui. 
Datorita proprietilor sale astringente, tonice si cicatrizante, coada soricelului a fost folosita indelung in medicina traditionala. Indienii Navajo o foloseau pentru durerile de dinti si pentru durerile de urechi iar triburile Cherokee pentru a reduce febra si impotriva insomniilor.
Uleiul esential ce se regaseste atat in florile cat si in frunzele plantei contine flavonoide, tanini, alcaloizi, acizi organici, sesquiterpene si are un puternic efect antiinflamator.
Coada soricelului este considerata un tonic digestiv, favorizand evacuarea bilei, stimuleaza circulatia si este recomandata in reglarea tensiunii arteriale.
Este indicata in probleme menstruale, impotriva gripei si racelilor, favorizeaza transpiratia si duce la scaderea febrei. Are efect decongestionant, reducand formarea de secretii si calmand tusea, de asemenea fortifica sistemul imunitar. Favorizeaza eliminarea viermilor intestinali, ajuta la refacerea celulelor hepatice si are rol detoxifiant pentru ficat, rinichi si bila, contribuie la refacerea mucoasei tubului digestiv. Este un bun diuretic si ajuta la eliminarea toxinelor prin transpiratie si urina.
Tratamentul pe baza de coada soricelului imbunatateste circulatia sanguina si ajuta la o mai buna oxigenare a corpului, fiind eficient si in eliminarea acidului uric de la nivelul articulatiilor si muschilor, prevenind astfel aparitia artritei reumatoide.
Coada soricelului ajuta la vindecarea ranilor si arsurilor. Este de asemenea benefica in tratareaafectiunilor digestive, diareei, enterocolitei, crampelor stomacale, ajuta la absorbtia nutrientilor din alimente si stimuleaza apetitul.
Previne hemoragiile si reduce sangerarile prin contractarea vaselor de sange, fiind utilizata in tratarea menstruatiilor abundente, sangerarilor nazale, hemoroizilor.
Precautii:
Nu este recomandata in sarcina si alaptare. Poate fi fotosensibilizanta si poate provoca alergii de contact.