Fagurele
Fagurele de miere este un produs al stupului bogat in vitamine, in special vitamina A si retinol, dar si alte substante active, cu excelente proprietati terapeutice. Aceasta se datoreaza si faptului ca fagurele contine mai multe produse apicole in forma pura: miere, propolis, polen, ceara.
Fiecare celula a fagurelui are forma hexagonala si este acoperita cu un capacel de ceara si propolis, sporind calitatea mierii care este inmagazinata aici. Mierea depozitata in faguri este cel mai pur tip de miere iar ceara care intra in compozitia fagurelui contine acizi grasi cu lant foarte lung si alcooli cu lant catenar lung. Ceara este produsa cu ajutorul unor glande situate pe abdomenul albinelor, apoi este mestecata pana devine maleabila si poate fi folosita la constructia celulelor fagurelui.
In stup, fagurii sunt asezati pe mai multe nivele, avand dublu rol: cei din partea superioara au o culoare albicioasa si sunt folositi ca spatiu de depozitare a mierii si a polenului iar cei din partea inferioara sunt folositi pentru oua si larve, in timp devenind mai inchisi la culoare.
Consumarea fagurelui ajuta organismul intr-o serie de afectiuni:
- Trateaza afectiunile respiratorii si racelile, fiind eficient in refacerea mucoasei aparatului respirator. Mestecarea fagurelui este indicata si in prevenirea si tratarea infectiilor sinusurilor, mai ales primavara si toamna, cand aceasta afectiune este mai des intalnita.
- Curata dintii, ajuta la insanatosirea si intarirea gingiilor, dezinfecteaza cavitatea bucala, elimina tartrul, este adjuvant in tratarea paradontitei si a durerilor de dinti.
- Intareste imunitatea. Substantele din fagurii de miere intervin in reglarea metabolismului si ajuta la cresterea imunitatii organismului.
- Eficient in stari de covalescenta, ajutand la refacerea organismului
- Protejeaza ficatul. Alcoolii care se gasesc in fagurele de miere au efect anitoxidant si ajuta la normalizarea functiilor ficatului si stimuleaza regenerarea acestuia, fiind eficient in cazuri de „ficat gras”.
- Scade semnificativ colesterolul rau (LDL) si ajuta la cresterea colesterolului bun, datorita acizilor cu lant foarte lung, din compozitia sa.