ANGHINARE
Anghinarea (Cynara scolymus) este o planta erbacee care face parte din familia Asteraceae si este originara din regiunea mediteraneana.
Bulbul florii de anghinare se foloseste in gastronomie, in special in Italia si Spania, aceasta fiind o sursa importanta de fibre, vitamine si minerale. Pentru obtinerea de produse pe baza de anghinare in medicina naturista sunt utilizate radacina si frunzele plantei, cu rol terapeutic in tratarea diverselor afectiuni. Este una dintre cele mai vechi plante medicinale, fiind utilizata de catre greci, romani si egipteni in tratarea icterului si a infectiilor urinare.
Ceaiul de anghinare are rol diuretic, favorizand eliminearea ureei si a substantelor nocive acumulate la nivelul rinichilor si ficatului. Prin eliminarea toxinelor, se dovedeste eficient si in tratarea urticariilor. Cinarina, un compus activ care se regaseste atat in bulbul cat si in frunzele de anghinare, este un inhibator al receptorilor gustului care stimuleaza secretia biliara, curata ficatul si reduce colesterolul. Datorita acestor proprietati, ceaiul de anghinare se utilizeaza ca adjuvant in tratarea insuficientei hepatice si renale, in hepatite cronice, ciroze hepatice, inflamatii ale cailor biliare si dischinezie biliara, colecistite.
Ceaiul de anghinare este un bun laxativ si tonic digestiv, fiind recomandat si in afectiuni ale tubului digestiv precum constipatie, reflux gastric, hemoroizi, fermentatii intestinale, colite, lipsa poftei de mancare. Este si un tonic nervos, fiind indicat in astenie si surmenaj.
Ceaiul de anghinare are de asemenea rol antibacteriostatic, mai ales impotriva Salmonella, Staphylococcus si Proteus. Avand actiune cardioprotectoare, este recomandat ca adjuvand in tratarea diverselor afectiuni ale inimii precum hipertensiune arteriala, angina pectorala, arteroscleroza.
Datorita faptului ca previne retentia apei in organism si ajuta la eliminarea excesului de grasime, ceaiul de anghinare este recomandat si in curele de slabire.
Ceaiul de anghinare este contraindicat femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor cu litiaza sau obstructie biliara precum si celor cu alergie la anghinare. Consumat in exces, poate cauza greata, diaree sau nefrotoxicitate.
Pentru prepararea ceaiului se pun intr-o cana 250 ml de apa fierbinte peste care se adauga o lingura frunze maruntite, se lasa 10-15 minute apoi se strecoara si se bea.