Ceaiuri diuretice: Aliat în menținerea sănătății rinichilor

cana de ceai diuretic si menta

Consumul zilnic de lichide ne poate feri de apariția infecțiilor de tract urinar, pietre la rinichi, dar și cancer renal. Însă, pe lângă cei doi litri de apă, pe care este esențial să îi consumi zilnic, specialiștii recomandă și consumul de ceaiuri diuretice, pentru un plus de protecție asupra acestor organe. Îți propunem în rândurile următoare câteva dintre cele mai bune ceaiuri diuretice excelente recomandate pentru sănătatea rinichilor!

Rinichii sunt organele vitale, responsabile cu filtrarea toxinelor, ce au capacitatea de a echilibra nivelul electroliților și de a produce anumiți hormoni care îmbunătățesc circulația sângelui și mențin sănătatea oaselor. Pentru a preveni apariția anumitor afecțiuni renale, este indicat să introduci în obiceiurile zilnice și consumul de ceaiuri pentru rinichi, dar și să introduci în dieta alimente bogate în fibre, pentru a ține sub control nivelul glicemiei. Din articolul de mai jos vei afla ce sunt ceaiurile diuretice, cum te pot ajuta acestea și care sunt ceaiurile bune pentru rinichi pe care poți începe să le bei chiar de mâine. 

Ceaiuri diuretice – ce sunt? 

Ceaiul diuretic sau ceaiul pentru rinichi este esențial în ajutarea rinichilor să elimine toxinele și apa în exces din organism. De asemenea, ceaiurile bune pentru rinichi pot calma simptomele infecțiilor de tract urinar și grăbi vindecare acestora. Prin tratamentul pentru rinichi cu ceaiuri diuretice te asiguri că aceștia sunt mereu sănătoși și elimină orice sedimente sau bacterii care pot provoca infecții și blocaje. 

Ceaiuri diuretice: Beneficii

Ceaiurile diuretice sunt folosite îndeosebi în tratamentul și prevenția afecțiunilor renale precum pietrele la rinichi sau calculii renali. Nu doar că ceaiurile vor ajuta rinichii să elimine toxinele prin lichid, acestea vor ajuta și la mutarea pietrelor și a nisipului prin tractul urinar. 

Descoperă în rândurile următoare care sunt cele mai importante beneficii ale ceaiurilor diuretice:

  • Îndepărtarea excesului de lichide corporale care provoacă celulita, balonările, retenția de apă și insuficiența venoasă;
  • Acționarea asupra sistemului limfatic;
  • Diminuarea tensiunii arteriale;
  • Reducerea nivelului de glucoză din sânge;
  • Îmbunătățirea circulației sanguine;
  • Combaterea balonărilor de la nivelul abdomenului;
  • Prevenirea calculilor renali;
  • Îmbunătățirea sistemului digestiv;
  • Combaterea pielii inestetice cauzate de celulită;
  • Diminuarea problemei picioarelor umflate;
  • Combaterea infecțiilor urinare;
  • Eliminarea acidului uric;

Top ceaiuri diuretice care protejează sănătatea rinichilor 

Găsești mai jos o listă cu ceaiuri bune pentru rinichi, disponibile și în oferta noastră. 

Ceai de turmeric

Datorită proprietăților antiinflamatoare, turmericul ajuta la menținerea sănătății rinichilor și contribuie la dizolvarea pietrelor la rinichi formate din proteine și săruri. Substanța principala din turmeric, curcuminul, este eficientă pentru tratarea bolilor renale cronice, la fel ca enalapril (medicamentul folosit in bolile renale) deoarece are o toxicitate mai scăzută decât medicamentul. De asemenea, ingredientele antioxidante ale curcuminului sunt agenți chimioterapici recomandați împotriva tumorilor renale. Ceaiul de turmeric ajută la inhibarea formării și creșterii chisturilor și poate fi un agent terapeutc ce ajută pacienții bolnavi de glomerulonefrită. De asemenea, consumul regulat de ceai de turmeric atenuează disfuncția renală și stresul oxidativ.

Ceai de urzică 

Plantă cu acțiune antiinflamatorie și detoxifiantă, ceaiul de urzică pentru rinichi poate reduce semnificativ riscul de infecții de la nivelul tractului urinar și cancerul renal. Ceaiul are proprietăți diuretice și este un excelent detoxifiant pentru organism. Ajută la eliminarea excesului de calciu și acid uric din corp, principalele elemente care duc la apariția pietrelor la rinichi. De asemenea, ceaiul de urzică este recomandat și în dietele de slăbit deoarece ajută la eliminare toxinelor din colon si ameliorează digestia.

Ceai de păpădie

Beneficiile ceaiului de păpădie sunt cunoscute încă din antichitate, datorită proprietăților curative. Ceaiul este o metodă naturală prin care îți poți proteja ficatul și rinichii. Are proprietăți diuretice și antibacteriene, care ajuta la distrugerea microbilor ce duc la apariția infecțiilor. Consumat cu regularitate, ceaiul de păpădie ajută la eliminarea infectiilor prin urină. În paralel cu tratamentul recomandat de medic, ceaiul de păpădie este recomandat pentru tratarea infecțiilor tractului urinar, dar și pentru prevenirea pietrelor la rinichi.

Ceai de cozi de cireșe

Datorită sărurilor de potasiu, taninurilor și flavonoizilor din compoziție, care au efecte antiinflamatoare, diuretice și antioxidante, ceaiul de cozi de cireșe ameliorează colicile renale și previne formarea și dezvoltarea pietrelor la rinichi. Ceaiul de cireșe are beneficii numeroase și recomandat pentru prevenirea cistitelor, a nefritei (boala inflamatorie a rinichilor) și pentru prevenirea uretritelor.

Ceai de ochii șoricelului

Cunoscut și sub denumirea de chanca piedra – spărgătorul de pietre, ceaiul de ochii șoricelului ajută la prevenirea apariției pietrelor la rinichi, dar și la tratarea pietrelor care au apărut deja. Ceaiul reduce riscul formării pietrelor deoarece substanțele active din compoziția plantei intervin în momentul formării pietrei, relaxează uterul și fac ca eliminarea pietrei să nu mai fie la fel de dureroasă. În cazul în care ești într-un moment de eliminare a unei pietre, este nevoie de o doză de ceai concentrată de ceai de ochii șoricelului, dar și de suplimente alimentare unde doza de substanțe este mai mare.

Ceai de coada calului

Coada calului este o plantă care crește pe câmp, este lipsită de flori și este folosită încă din cele mai vechi timpuri ca plantă medicinală, cu efect diuretic. În scop terapeutic se folosesc doar părțile aeriene ale plantei. Din coada calului este preparată, de regulă, o pulbere, însă plante poate fi folosită și proaspătă, ca extract lichid sau tinctură. Ceaiul de coada calului este recomandat pentru buna funcționare a sistemului urinar, eliminarea pietrelor la rinichi, în situațiile de incontinență urinară și pentru diverse boli de rinichi. Nu-i de mirare că ceaiul de coada calului este unul dintre cele mai bune ceaiuri diuretice, cu atâtea beneficii pe care le aduce rinichilor!

Ceaiul negru și ceaiul verde

Spre deosebire de ceaiurile din plante care nu conțin cafeină, ceaiul negru și ceaiul verde conțin această substanță în mod natural. Și acestea sunt considerate ceaiuri diuretice și au beneficii nenumărate pentru organism, precum scăderea nivelului de colesterol rău din sânge, limitarea coagulării anormale a sângelui, reducerea valorilor tensiunii crescute, reducerea glicemiei, protejarea ficatului de substanțele toxice și menținerea sănătății cavității bucale. Aceste beneficii transformă ceaiul negru și cel verde într-unele dintre cele mai benefice ceaiuri diuretice, cu efecte extraordinare asupra organismului.

Ceaiul de mătase de porumb

Datorită calităților sale vindecătoare, mătasea de porumb a fost utilizată încă din vremuri străvechi. Bunicii noștri o întrebuințau atât în stare naturală, cât și sub formă de ceai. Din mătasea de porumb se pregătește și un rachiu, benefic pentru tratarea răcelilor. Mătasea era întrebuințată și pentru vindecarea leziunilor și a hemoragiilor. Ceaiul de mătase de porumb este un ceai diuretic cu beneficii precum ameliorarea simptomelor unor boli de rinichi, bilă sau ficat.

Ceaiul de merișor

Bogat în arbutină, o substanță cu numeroase efecte antiseptice, merișorul poate fi consumat atât sub forma fructelor deshidratate, dar și sub formă de ceai din frunze de merișor. Acesta este un remediu ideal pentru menținerea sănătății tractului urinar, așa cum este tratarea infecției urinare. El nu este, însă, recomandat femeilor însărcinate.

Ceaiul din flori de soc

Cu o aromă plăcută, răcoritor și cu efecte diuretice ușoare, ceaiul din flori de soc se numără printre cele mai bune ceaiuri diuretice, cu beneficii numeroase pentru organism. Administrat corect, ceaiul din flori de soc este soluția ideală pentru prevenirea eventualelor probleme renale sau a apariției bacteriilor care încă nu provoacă simptomele unei infecții, mai ales în cazul celor cu litiază renală și nisip, cu predispoziție la cistite.

Contraindicații în utilizarea ceaiurilor diuretice

Cel mai bun ceai pentru rinichi poate avea totuși și efecte adverse. Contraindicațiile pentru ceaiurile diuretice includ:

  • Urmarea unui tratament pentru tensiune arterială.
  • Deshidratarea survenită în urma diareei severe, vărsături sau insolație. 
  • Prezența unui dezechilibru electrolitic în corp. 

Consumul de ceai este recomandat zilnic, împreună cu tratamentul recomandat de către medicul specialist. O dietă corespunzătoare, un consum zilnic de cel puțin 2 litri de lichide și un ceai diuretic pe zi te pot ajuta să stai departe de infecțiile de tract urinar, pietre la rinichi sau chiar cancer renal. Doar acum știi care sunt cele mai bune ceaiuri diuretice și ce beneficii aduc acestea organismului tău!

4 thoughts on “Ceaiuri diuretice: Aliat în menținerea sănătății rinichilor

  1. Folosesc destul de des ceaiul de urzică, dar nu numai, ci urzica în sine care este atât de eficientă, atât de bogată în minerale și substanțe benefice! Pe lângă faptul că ceaiul de urzică este un bun diuretic, ajută în atât de multe aspecte!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.